Napjaink innovációs törekvései egyre inkább a környezetkímélő megoldások felé tolódtak. Gondoljunk csak hibrid meghajtású autókra, a napelemes cserépre, vagy az energiatakarékos izzókra. Következő példa is ezt tükrözi.

 Az ötlet egyszerű, egy olyan készülék melynek segítségével kerékpározás közben tudjuk feltölteni a mobiltelefonunkat. Az eszköz a kerékpárdinamóhoz csatlakoztatva működik. Különösebb kutatás-fejlesztést nem igényelt megalkotása, csupán a dinamóval való összekötetés technikai feltételeit kellet létrehozni, és megoldani, hogy minél több típusú mobillal legyen kompatibilis. A kezdeményezés kétségkívül energiatakarékos és környezetkímélő, az ötlet megszületéséhez a világ több táján különböző úton vezetett az út.

            Kenyában, komoly problémát okoz, hogy sok faluban nincs áram és adott esetben több órát kell utazni a legközelebbi nagyvárosba ahol 2 dollárért fel lehet tölteni a mobiltelefonokat. Ezt megelégelve fejlesztette ki a fenti eszközt két kenyai egyetemista. Körülbelül egy óra tekerés szükséges a telefonok teljes feltöltéséhez. A két villamosmérnök hallgató 350 kenyai shillingért, hozzávetőlegesen 900 Ft értékben kezdte el a termék árusítását.
            A környezettudatos életmód terjedésével megnőtt az érdeklődés a technológia iránt fejlett országok piacain is. Mindennapi használatban lévő városi kerékpárokat felszerelve a mobiltöltővel, máris tettünk valamit a környezetünkért. Okos telefonok térhódításával, amelyek már képesek GPS navigációra új felhasználási területei is kínálkoztak a dinamóról tölthető mobiloknak. Képzeljünk el egy kerékpár túrát, ahol nem kell térképekkel bajlódni, hiszen a biciklire rögzített mobiltelefonon pontosan nyomon követhetjük merre is kell haladnunk.  Ezt kihasználva kezdte el gyártani saját dinamóról működő mobiltelefon töltő készülékét a német Kuhn elektornik. A KE Charger névre keresztelt eszköz teljesen vízálló és egyedileg, a megrendelő mobiltelefonjához igazítva készítik el. Egyetlen hátránya, hogy a dinamóról egyszerre nem üzemeltethető a kerékpár világítása és a mobiltöltő. Működési elve megegyezik a kenyai fiatalok termékével, különbség „csupán” az árban fedezhető fel: 49,90 Euró vagyis több mint 13ezer forint. Magyar forgalmazót nem találtam, de a német cég honlapjáról megrendelhető a készülék a fent említett közel 50 EUR-ós áron.

Nem tudom gazdaságilag mennyire sikeres a termék, de környezetvédelmi haszna és innovációs volta vitathatatlan. Arra vonatkozóan se találtam egyértelmű bizonyítékot, ki és hol találta fel először, sőt a fent említett két példán kívül más gyártók is kísérleteztek hasonló megoldásokkal. (Pl. O2 mobilszolgáltató gyártott biciklit, ami képes feltölteni a mobiltelefont) Remélem a közeljövőben elérhetőbb áron is hozzá lehet majd jutni a termékhez. 

Források:  link1, link2, link3, link4   


1 komment

Címkék: mobil bicikli

A bejegyzés trackback címe:

https://korcsmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr41914009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proto-n 2010.04.12. 14:24:02

aztán ha egyszer elvágódsz, nem csak a kezed horzsolod fel hanem viheted a szervízbe a htc dezirédet hogy kicseréljék a kijelzőjét párszázezerért
süti beállítások módosítása