Biodiverzitáson a Föld élővilágának sokszínűségét érjük, mértékét a Földön előforduló fajok számával fejezhetjük ki, ide sorolva az összes állatot, növényt, gombát de szabad szemmel nem látható baktériumokat és vírusokat is. Becslések szerint ez szám legalább 13 de akár 30 millió fajt jelenthet. Ezek közül körülbelül 2 millió fajt azonosítottak tudósaink és ami számomra igazán meglepő, hogy ennek több mint a felét vagyis több mint 1 millió fajt a rovarok tesznek ki. Az emberi tevékenységnek köszönhetően a biodiverzitás csökkenése napjainkban 100-szorosa a természetes kihalási ütemnek. Többek között ennek a csökkenésnek a megállítása érdekében, nyilvánította 2010-et az ENSZ a biodiverzitás nemzetközi évének.
Ennek apropóján rendezi meg a Magyar Természettudományi Múzeum a Biodiverzitás Hetét április 21-24.e között. Ahol rendhagyó biológia órák keretein belül tudhatunk meg többet, például a rovarokról, a kétéltűekről, mohákról vagy akár a madárdalok sokszínűségéről. A Részletes program itt megtekinthető.
Valamint továbbra is látogatható (november 29-ig) „Hatlábúak birodalma” című interaktív kiállítás. Ahol megtudhatjuk, hogyan hegedül a tücsök, vagy hogy miből lesz a cserebogár, de a Föld legnagyobb rovaraként nyilvántartott botsáskát is megtekinthetjük. Októberben újabb különleges vendégek érkeznek a kiállításra a tajvani énekes rovarok személyében.

 

forrás és egyéb információ: http://www.nhmus.hu/


A bejegyzés trackback címe:

https://korcsmacska.blog.hu/api/trackback/id/tr911930059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Újlaki 2010.04.21. 07:08:18

A rendezvény neve helyesen nyilván "A biodiverzitás hete", névelővel, és csak a névelő nagy kezdőbetűs.
süti beállítások módosítása